Bekkentherapie

Bekkenfysio set 1Heb je klachten in of rond het bekken, ben je man of vrouw,  dan kan de geregistreerde bekkenfysiotherapeut je helpen. Veel behandelingen krijg je vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Een uitzondering is het verlies van urine. Dit wordt vanuit de basisverzekering (maximaal 9 behandelingen) vergoed. Raadpleeg altijd zelf je polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. 

De klachten die in aanmerking komen zijn;

Verlies

  1. van urine of ontlasting
  2. geen controle over windjes

Andere bekkenbodemklachten:

  1. Veel aandrang om te plassen of te ontlasten en het niet op kunnen houden
  2. Niet goed kunnen plassen (starten met plassen , doorplassen, uitplassen) of ontlasten (obstipatie)
  3. Seksuele klachten; opwindingsstoornissen
  4. Zwaar gevoel of bal gevoel , verzakkingsklachten (vrouw) .

Pijn

  1. Pijn bij plassen en/of ontlasten
  2. Pijn bij bewegen in de lage rug en het bekken en stuitpijn (toepassing Nimoc-methode) al of niet gerelateerd aan de zwangerschap )
  3. Buikpijn (o.a. bij endometriose) en bijvoorbeeld klachten van diastase (wijking van de buikspieren, vaak na een bevalling maar het kan ook voorkomen door verkeerd gebruik van de buikspieren en het middenrif in combinatie met de ademhaling , bij vrouwen en mannen)
  4. Liespijn
  5. Bekkenbodempijn (pijn in de anus, de plasbuis, de penis , het scrotum, de vagina of bij de schaamlippen, het perineum)
  6. Pijn bij het vrijen

Voor of na een operatie in het bekken-buikgebied

Bijvoorbeeld een prostaatverwijdering, verzakkingsoperatie, oncologische operatie, stomabreuk, diastaseherstel en littekenbreuk.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan: Informatie geven over de oorzaak van uw klachten, pijn verminderen, bekkenbodem en spierkorset trainen en/of leren ontspannen, leren buikdruk te verminderen tijdens activiteiten, houdings- en bewegings- en leefstijladviezen geven en hulpmiddelen adviseren .

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut begeleidt ook vrouwen rondom de bevalling.

Het post partum consult; check en advies 6 weken tot 9 maanden na de bevalling.

bekken staand 789 1183 3 2

Middels het Post Partum Consult is het binnen één consult mogelijk om vrouwen na de bevalling die een verhoogd risico lopen op bekken(bodem)klachten gericht te onderzoeken op disfuncties van de bekkenbodem en/of het bekken. Onze geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je informeren over wat je bij een verhoogd risico kan doen om klachten op een latere leeftijd te voorkomen of de kans hierop te verminderen. Daarnaast heb je zonder klachten de gelegenheid om vragen te stellen over het opbouwen van de functie van het bekken of bekkenbodem, over oefeningen, sport- en werkhervatting. De bekkenfysiotherapeut kan dit doen met behulp van leefstijladviezen, toiletadviezen, uitleg over de tijdlijn van herstel van de bekken(bodem) na de bevalling, trainingsinformatie en bekken(bodem)oefeningen.

Vul via www.bekkenbodemcheck.nl de vragenlijst in. Uit de score van de Postpartum Screeningslijst volgt een gericht advies: groen (laag risico op klachten in de toekomst) , oranje (verhoogd risico) of rood (klachten in de bekken(bodem)regio. Bij oranje wordt het advies gegeven om een afspraak te maken (is preventieve zorg) , bij groen is dat niet nodig tenzij je vragen hebt die niet beantwoord worden door de informatie op de website en je toch een consult wilt. Bij rood, zijn er al klachten, en kan je een gewone afspraak maken die valt onder verzekerde zorg.

Je krijgt na invullen van de vragenlijst een nummer, neem deze mee, dan kan de bekkenfysiotherapeut de gegevens snel opzoeken.

Heb je geen klachten, geef dan aan dat het gaat om een postpartum consult en laat je een uur inplannen bij de bekkenfysiotherapeut. Het postpartum consult , dus zonder dat je klachten hebt ,wordt niet vergoed vanuit de verzekering en kost 100 euro (voor ca 1 uur) .